Hardcore

Hardcore

Παραγωγή: 2004  |  Διάρκεια 100'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Ντένης Ηλιάδης

Πρωταγωνιστούν: Kατερίνα Τσάβαλου, Δανάη Σκιάδη, Ιωάννης Παπαζήσης, Όμηρος Πουλάκης, Ανδρέας Μαριανός

Κριτική: Δημήτρης Βαρελάς

Μάρθα και Νάντια, Νάντια και Μάρθα, δύο κοπέλες, πορνεία, εκμετάλλευση, αθλιότητα, ταξίδι, αναζήτηση, περίεργες καταστάσεις, άνοδος, φήμη, πτώση" Είναι δύσκολο να αποτυπωθεί σε μία παράγραφο η υπόθεση μιας ταινίας καταστάσεων και ανατροπών. Εκτός από τις δύο πρωταγωνίστριες, εμφανίζονται αρκετοί ενδιαφέροντες χαρακτήρες που βοηθούν στην εξέλιξη της πλοκής. Το τι θα φέρει αυτές τις κοπέλες τόσο κοντά δύσκολο να εξηγηθεί, όπως και η φύση της σχέσης τους. Αδιαπραγμάτευτη φιλία, ερωτισμός, ανάγκη για κατανόηση και υποστήριξη μεταμορφώνονται, παραμορφώνονται και αναδιατάσσονται αλλάζοντας προτεραιότητες. Aραγε πρόκειται για δύο άτομα ίδια ή εντελώς αντίθετα; Και όπως το tagline της ταινίας σε βάζει σε σκέψεις: «Γίνεται να αγαπάς ένα άτομο και ταυτόχρονα να μην το αγαπάς;».

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Ντένη Ηλιάδη, ο οποίος έρχεται στο χώρο του κινηματογράφου έχοντας στο ενεργητικό του αξιόλογες ταινίες μικρού μήκους και γουστόζικες τηλεοπτικές διαφημίσεις. Έχοντας δώσει το σενάριο του στην «Πίσω Πόρτα», εδώ αποφασίζει να μετατρέψει το ομώνυμο βιβλίο της Αλέκας Λάσκου. Ο Ηλιάδης χρησιμοποιεί στυλιζαρισμένη κινηματογράφηση με αξιόλογη προσωπική ματιά, χωρίς να υποκύπτει στον εύκολο εντυπωσιασμό. Ποικίλα σχόλια αναμένεται να προκαλέσει η χρήση ωμών σεξουαλικών σκηνών και υπέρμετρης βίας. Όμως αξίζει να διευκρινιστεί ότι τίποτα από τα δύο δεν είναι υπερβολικό ή γίνεται αποκλειστικά για να προκαλέσει. Εξάλλου οι δολοφονίες είναι ίσως οι πιο καλογυρισμένες που έχουμε γίνει σε ελληνική ταινία και προκαλούν θετική έκπληξη παρά αποστροφή!

Το casting στο σύνολό του αποτελείται από νεαρά και πρωτοεμφανιζόμενα άτομα. Οι επιλογές κρίνονται απόλυτα πετυχημένες και πειστικές συνεισφέροντας στο κλίμα της ταινίας. Ιδιαίτερα οι δύο νεαρές πρωταγωνίστριες (Τσάβαλου - Σκιάδη) έχουν εκπληκτικές στιγμές υπό την καθοδήγηση του Ηλιάδη. Η φωτογραφία, τα χρώματα και οι φωτισμοί είναι άρτια, ενώ το μοντάζ καλοδουλεμένο με εναλλαγές ανάλογα με το σενάριο. Ένα από τα μεγάλα συν της ταινίας είναι ο προσεγμένος ήχος, που συνήθως απουσιάζει από ελληνικές παραγωγές, καθώς και το απόλυτα ταιριαστό soundtrack που πολλοί θα αναζητήσουν μετά το τέλος της ταινίας. Το συνολικό αποτέλεσμα ξαφνιάζει ευχάριστα. Πρόκειται ίσως για την πιο αξιόλογη ελληνική ταινία της season, μια προσεγμένη και ψαγμένη παραγωγή με σκηνοθεσία που προκαλεί το ενδιαφέρον του θεατή και τον κρατάει καθΑ όλη τη διάρκειά της. Σίγουρα είναι μια ταινία που αξίζει να δείτε.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 12-03-2004  |  Διανομή: Odeon

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.